De Lakenvelder

Oud Runderras

De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. Al in de Middeleeuwen werden Lakenvelders op schilderijen vastgelegd.
Het zijn een soort van adellijke koeien en zeer geschikt voor Nederlandse omstandigheden. Ze werden van oudsher veel gehouden op grote landgoederen waar ze zowel het landgoed onderhielden als voor melk en een lapje vlees zorgden.

De Lakenvelder kenmerkt zich door een witte band, het ‘laken’, tussen schouder en heup.
Het ras is fijn gebouwd en kleiner van stuk dan andere Nederlandse rundveerassen.

Koks roemen het vlees om de fijne bedrading en een hoge kwaliteit van de eiwitten.
De genetisch bepaalde wat tragere groei en een rantsoen van gras en hooi, aangevuld met een mineralen liksteen, zorgen voor licht gemarmerd vlees dat qua smaak en structuur van goede kwaliteit is. Dit werd bevestigd door Slow Food die de lakenvelders op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse rundveeras liet toetreden tot haar ‘Ark van de Smaak’. De Ark commissie kwam tot de conclusie dat de Lakenvelder alles in zich heeft om de Wagyu van Nederland te worden.

In 2013 is het Lakenveldervlees uitgeroepen tot het lekkerste rundvlees van Nederland.
De Lakenvelder is opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food.

Meer informatie over De Lakenvelder

Stichting Lakenvelder Vlees
Wikipedia
Stichting Zeldzame Huisdierrassen